fbpx
Slatki pelin 3 bakina recepta

Slatki pelin – 3 bakina recepta

Slatki pelin jednogodišnja je zeljasta biljka, bogata aktivnom tvari – artemisinin, koji dokazano zaustavlja razmnožavanje virusa SARS-Cov-2. Donosimo tri recepta iz bakine ljekarne

 

Slatki pelin (Artemisia annua) svoju je veliku popularnost stekao tijekom pandemije Korona virusom budući da su istraživanja triju američkih instituta – Columbia University NY, University of Washington i Worcester Polytechnic Institute – potvrdila njegovu učinkovitost u liječenju Covid19, bolesti uzrokovane SARS-Cov-2 virusom.

Slatki pelin, stoljećima se već upotrebljava u narodnoj medicini od Japana do Balkana, jer mu je prirodno stanište upravo umjereni pojas od Azije do Balkanskog poluotoka. Na području Balkana poznat je još pod nazivima: mirisni pelin, jednogodišnji pelin, jednoljetni pelin, bejturan.

U liječenju se koristi čitava biljka – korijen, stabljika, list i sjeme. Čitava biljka se koristi kod krvarenja, proljeva, malarije, sistemskog eritemskog lupusa, groznice. Listovi: malarija, astma, infekcije oka, kolera, groznica denga, bronhitis, upala grla, atletskog stopala i ekcema, tropskih parazitskih bolesti, bolesti kože, hepatitisa B.

Stabljika se koristi kod liječenja anemije, a korijenje za liječenje ljetnih dijareja i povraćanja te groznice. Sjemenke pomažu kod visokog tlaka i dijabetesa. Slatki pelin pokazuje jak antikancerogeni učinak, posebno učinkovit kod karcinoma dojke, pluća i prostate.

Infuz slatkog pelina

Infuz slatkog pelina se radi na sljedeći način – četiri žlice čaja preliti sa 7,5 dl vode, koju smo prokuhali i ostavili da se ohladi na 40-45 °C, voda nikako ne smije prelaziti 50 °C. Poklopiti i ostaviti 12 sati na toplom mjestu, potom procijediti u staklenu posudu.

Bilje koje je ostalo nakon cijeđenja, preliti sa 2,5 dl ključale vode i ostaviti 15 minuta, potom procijediti i ostaviti da se ohladi te ga potom dodati onom infuzu koji smo namakali 12 sati. Po želji možete zasladiti medom. Tako smo dobili litru napitka od slatkog pelina koji u sebi sadrži najviše ljekovitih tvari.

Ovako pripremljen napitak konzumirati 3 puta dnevno sat vremena prije jela. Služi za liječenje gljivičnih oboljenja, problema probavnog i urinarnog trakta, stabiliziranje mokrenja, liječenje prostate, želučane nervoze, smirivanje kašlja, liječenje gripe i općenito jačanje imuniteta.

Čaj od slatkog pelina

Kod pripreme čaja od slatkog pelina također treba voditi računa o temperaturi vode. Vodu je potrebno prethodno pokuhati i pustiti da se ohladi na nekih 40-ak °C, a potom jednu žlicu čaja preliti s 2,5 dl te vode i pustiti da odstoji poklopljeno 15 minuta, procijediti i možete odmah konzumirati.

Čaj od slatkog pelina manje je ljekovit nego infuz, ali se često koristi za umirivanje alergijskih reakcija na pelud i prašinu, manjih prehlada.

Mast od slatkog pelina

I kod izrade masti od slatkog pelina treba voditi računa o temperaturi, koja ne smije prelaziti 50°C. U staklenu teglu, koja je barem dvostruko veće zapremnine, staviti 250 g čiste svinjske masti ili karitea. Ako upotrebljavate svinjsku mast, ona bi trebala biti domaća, filtrirana, ne soljena.

Mast otopiti na 50 °C  i u nju umiješati drvenom kuhačom 3 žlice slatkog pelina, ½ žlice kadulje i ½ žlice stolisnika, 5 kapi eteričnog ulja lavande. Uz povremeno miješanje, pustiti da se macerira na toplom minimalno 24 sata. (Osobno maceriram u pećnici 48 sati na temperaturi od 50 °C)

U zadnjem koraku, na pari otopiti 50 g ne prerađenog pčelinjeg voska. Pustiti ga da se rashladi na 50 °C . Dok se vosak hladi, mast treba procijediti kroz gazu. Kad se vosak rashladi, uz stalno miješanje dodati procijeđenu mast. Dok je smjesa još topla, preliti je u manje posudice.

Mast se upotrebljava za ublažavanje reumatskih bolova, artritisa, kod upale mišića, upale vena, tromba i hemoroida.

Slatki pelin kontraindikacije

S biljnim terapijama ne valja pretjerivati. Tako se ne savjetuje konzumiranje čaja od slatkog pelina u periodu duljem od dva tjedna.

  • Kod nekih osoba izazva alergije
  • Nije za dijabetičare, jer može povećati nivo šećera u krvi
  • Nije za bubrežne bolesnike, jer ima diuretička svojstva
  • Veće količine mogu uzrokovati grčeve, poremećaj sna, tremor
  • Kontraindiciran za trudnice, jer može izazvati pobačaj

Izjava o odricanju odgovornost: Sve informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Za vaše zdravstveno stanje posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga.


Reference:

Foto: Annie Spratt / Unsplash

Scroll to Top
Scroll to Top
CBD NOVOSTI U VAŠEM INBOXU!